wishList-icon-blue wishList-icon
Wishlist
Nu ai nici un produs în wishlist
cont-icon-blue contact-icon
Login
Intră în cont
Înregistrare
lock-icon-blue lock-icon
Inregistrare
Home > Blog > Culorile și emoțiile: cum influențează culorile stările noastre de spirit

Culorile și emoțiile: cum influențează culorile stările noastre de spirit

Culorile și emoțiile: cum influențează culorile stările noastre de spirit
adaugat 27 Feb 2020
Culorile și emoțiile: cum influențează culorile stările noastre de spirit-shareIcon
Distribuie
Culorile și emoțiile sunt strâns legate. Culorile calde pot evoca emoții diferite față de culorile reci. Totul depinde de efectele psihologice ale culorilor folosite. 
Culorile ne pot face să ne simțim fericiți sau triști și pot chiar să ne facă să ne simțim înfometați sau relaxați. Toate aceste reacții își au rădăcina în efectele psihologice, biologice și în credințele culturale. 
 
De aceea este important să înțelegem efectele psihologice pe care culorile ar putea să le aibă asupra persoanelor obișnuite, dar totodată și fundamentele teoriei culorilor și semnificația acestora. 
În acest articol vei afla modul în care culorile îți influențează starea de spirit. 

Culorile și emoțiile

Modul în care diferite culori pot afecta emoțiile depinde în mare parte de gradul de luminozitate, umbră, ton, nuanță și dacă sunt reci sau calde. 

Culorile calde

Culorile roșu, portocaliu și galben stau una în apropierea celeilalte pe roata culorilor și sunt toate trei culori calde. Culorile calde evocă adesea sentimente de fericire, optimism și energie. Cu toate acestea, galbenul, roșul și portocaliul pot avea și efectul de atragere a atenției, de a semnala pericolul sau de a te impulsiona să acționezi ( ai ca exemplu semnele de stop, banda roșie folosită ca barieră sau semnele de atenționare asupra pericolelor). Culoarea roșie poate crește apetitul unei persoane.

Culorile reci 

Culorile reci includ verde, albastru și violet. Ele au adesea un efect de calmare, de liniștire, dar pot exprima și tristețea. Culoarea violet este adesea folosită pentru a încuraja creativitatea și este un amestec de albastru (calm) și roșu (intensitate). Dacă o companie vrea să exprime concepte precum sănătatea, frumusețea sau siguranța, trebuie să includă aceste culori. 

Culori care exprimă fericirea 

Culorile care exprimă fericirea sunt strălucitoare, culori calde precum galben, portocaliu, roz și roșu. Culorile pastelate precum piersică, roz deschis sau lila pot să aibă de asemenea un impact pozitiv asupra stării noastre de spirit. Cu cât o culoare este mai strălucitoare sau mai deschisă, cu atât starea creată este de fericire și de optimism. O altă modalitate de a crea stări de fericire este prin combinarea mai multor culori primare și secundare pentru a crea un efect tineresc și plin de viață. 

Culorile care exprimă tristețe

Culorile care exprimă tristețea sunt de obicei mai întunecate. Culorile negru și gri sunt esențial triste, dar și albastrul închis, verdele sau culorile neutre precum maro sau bej pot avea efecte similare asupra sentimentelor și emoțiilor, în funcție de cum sunt folosite. În cultura vestică, negrul este văzut precum o culoare de doliu, în timp ce în cultura Est-Asiatică albul simbolizează puritatea și renașterea. 

Culori care calmează

Culorile reci precum albastru și verde induc un efect de liniștire. Culorile pastelate și în special culorile lila, mentă, albastru deschis, au efect calmant și relaxant. Culorile neutre precum alb, bej și gri ne pot face să ne simțim mai liniștiți. Cu cât sunt folosite mai puține culori, cu atât efectul calmant este mai mare. 

Culori care energizează

Culorile strălucitoare, puternice și neon pot să aibă un efect puternic asupra emoțiilor. Culorile precum roșu strălucitor, galben strălucitor și verde neon pot avea un efect energizant care să te facă să te simți mai alert, dar pot deasemenea să fie deranjante pentru ochi. Aceste culori au scopul de a atrage atenția și de a ieși în evidență. Culorile puternice, pigmentate, precum albastru regal, turcoaz, magenta și verde smarald pot avea de asemenea un efect stimulativ care să ne facă să ne simțim energizați și revigorați. 

În articolul următor vei afla mai multe despre fiecare culoare în parte: ce semnifică și cum să le folosești pentru a crea stări de bine. 
 
Contact
+40 701 223 378
office@moboo.ro
Str. 8 Martie, Nr. 49
Targu Mures, Judetul Mures
SOL SAL