wishList-icon-blue wishList-icon
Wishlist
Nu ai nici un produs în wishlist
cont-icon-blue contact-icon
Login
Intră în cont
Înregistrare
lock-icon-blue lock-icon
Inregistrare
Home > Blog > MDF Vs Lemnul Masiv – Avantaje și Dezavantaje (Partea II)

MDF Vs Lemnul Masiv – Avantaje și Dezavantaje (Partea II)

MDF Vs Lemnul Masiv – Avantaje și Dezavantaje (Partea II)
adaugat 23 Jan 2020
MDF Vs Lemnul Masiv – Avantaje și Dezavantaje (Partea II)-shareIcon
Distribuie
În partea a doua a articolului vei afla mai multe despre MDF, avantajele și dezavantajele acestuia și dacă este alegerea potrivită pentru tine.

Ce este o placă MDF?

MDF-ul este alegerea potrivită pentru cei care preferă o alternativă mai ieftină la lemn, dar totuși solidă. MDF-ul este abrevierea unui tip de lemn prelucrat. Numele complet este Medium Density Fibreboard. Este format din plăci subțiri din fibre de lemn, rășini și ceară. Este considerat a fi mai bun decât placajul pentru că este mai dens, mai puternic și mai durabil. Datorită acestor caracteristici este aproape la fel de des folosit ca și lemnul solid.

Deși MDF-ul nu este la fel de apreciat ca lemnul, există situații când reprezintă cea mai bună soluție.

De ce să alegi plăcile MDF? Avantaje

În locuințele noastre MDF-ul este folosit cel mai adesea pentru construirea ușilor de dulap. Iată care sunt motivele:

·        Lemnul MDF nu se scorojește și nici nu creapă. La fel ca lemnul masiv, MDF-ul se dilată și se contractă atunci când există fluctuații de temperatură și umiditate. Dar, spre deosebire de lemn, MDF-ul nu se scorojește. Explicația este că placa de MDF, datorită structurii sale, se mișcă ca un întreg. Chiar la schimbări mari de umiditate și temperatură nu trebuie să-ți faci griji pentru ușile din MDF ale dulapurilor.

·        Placa de MDF este formată din particule foarte fine, ceea ce permite un strat de finish  mai fin. Dacă vrei să vopsești ușile dulapurilor, plăcile de MDF sunt cea mai bună opțiune.

·        Sunt mai ușor de personalizat. Ușile dulapurilor au multe varietăți de stil, iar plăcile MDF pot fi tăiate și asamblate în diferite moduri fără a prezenta deteriorări.

·        Unele plăci sunt mai rezistente la apă. Atunci când alegi mobilierul pentru baie trebuie să te asiguri că a fost construit din astfel de plăci pentru o mai bună rezistență la umiditate.

·        Sunt disponibile în mărimi mai mari decât lemnul masiv. Sunt recomandate pentru proiecte care necesită bucăți mari de lemn fără îmbinări.

·        Mai mult, are avantajul unui preț mai mic decât lemnul solid, fiind la fel de solid și durabil ca lemnul dacă este îngrijit corespunzător.

Dezavantajele plăcilor MDF

Cel mai mare dezavantaj al plăcilor MDF este faptul că pot fi ușor zgâriate și nu mai pot fi reparate. Acest lucru nu se întâmplă în cazul lemnului solid căruia îi putem elimina orice zgărietură de suprafață. Mai mult, aceste plăci nu se comportă bine când sunt expuse la temperaturi foarte ridicate, materialul fiind deteriorat. De aceea plăcile MDF se folosesc doar pentru piesele de mobilier de interior.

Unde se folosesc plăcile de MDF?

Cel mai adesea se folosesc pentru dulapurile de bucătărie, pentru ușile acestora. Motivul? Sunt mai ușor de vopsit, de curățat, nu se scorojesc și alte avantaje expuse și în rândurile de mai sus.

Se folosesc și în baie unde este multă umezeală. Pentru mobilierul de baie există plăci de MDF special tratate pentru a rezista la condiții de umiditate. Plăcile normale de MDF se vor distruge dacă vin în contact cu apa.

Există și plăci de MDF care rezistă la temperaturi foarte mari și care se folosesc în zonele comerciale. Acestea pot fi folosite chiar și în locuințe, în bucătării sau dormitoare.

Se mai folosesc și pentru scopuri estetice, cum ar fi lambrisarea. Lambrisarea cu MDF poate fi foarte ușor personalizată și se folosește în încăperi precum bucătăria, sufrageria sau chiar baia.

MDF-ul se folosește și pentru construirea rafturilor, fie că sunt de interior sau de exterior. Fii totuși atent să nu le suprasoliciți, în timp se vor curba. Dacă vrei să plasezi greutăți pe rafturi, folosește și plăci de lemn masiv.

MDF sau Lemn Masiv: Concluzia

Ambele tipuri de lemn sunt o alegere bună și nu putem desemna un câștigător final, deoarece ambele au avantaje și dezavantaje. Există situații când lemnul masiv este de preferat în locul MDF-ului și invers, dar când trebuie să alegi materialul pentru ușile dulapurilor, îți recomandăm să alegi MDF-ul pentru că are mai multe beneficii.

Urmărește site-ul nostru pentru a face mereu cea mai informată și inspirată alegere.

 

Contact
+40 701 223 378
office@moboo.ro
Str. 8 Martie, Nr. 49
Targu Mures, Judetul Mures
SOL SAL